Meteen naar de inhoud

Kosten rechtsbijstand

Wat kost goed juridisch advies?

Dat hangt af van wat er moet gebeuren: soms kan worden volstaan met een enkele opmerking, aanwijzing of correctie van bijvoorbeeld een schriftelijke afspraak of overeenkomst. Een andere keer is wellicht een procedure nodig om het geschil te beslechten. Voor enkele procedures heb je geen advocaat nodig, voor andere weer wel. Voor rechtshulp van een jurist, niet-advocaat, betaal je doorgaans een lager uurtarief. Advocaten hebben echter weer de mogelijkheid om gebruik te maken van overheidswege gefinancierde rechtsbijstand, pro-deo rechtshulp dus. Voor sommige procedures is een advocaat verplicht.

Wat in uw geval de kosten zullen zijn, hangt dus van de aard van de te verlenen dienst af: een enkel advies of een procedure bij bijvoorbeeld de rechtbank. Daarover kan vaak vooraf een inschatting worden gemaakt zodat u weet wat u kunt verwachten.

Komt u niet in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand en zijn uw financiën beperkt, kan eventueel een prijsafspraak worden gemaakt.  Vraag gewoon naar de mogelijkheden in uw geval.

Doorverwijzing van het juridisch loket

Kom u in aanmerking  voor gefinancierde rechtsbijstand, ook wel toevoeging genoemd, kunt u via het juridisch loket (0900 - 80 20) een doorverwijzing aanvragen. Indien het juridisch loket u doorverwijst naar een advocaat, krijgt u een korting van € 55,= (tarief 2020) op de eigen bijdrage die u als rechtzoekende verschuldigd bent aan de advocaat. Als u de kosten van rechtsbijstand terug wilt vragen via bijzondere bijstand, gaat de sociale dienst er vanuit dat u een doorverwijzing heeft aangevraagd. Zij vergoeden dan alleen de eigen bijdrage minus de korting van  € 55,=.

In verband met het coronavirus, is tijdelijk geen doorverwijzing nodig om voor de korting op de eigen bijdrage in aanmerking te komen. Uw advocaat kan dus direct een toevoeging voor u aanvragen en dient de korting van € 55,= in mindering te brengen op uw eigen bijdrage.

Als u een voorkeur heeft voor een bepaalde advocaat, kunt u dat aangeven. De  medewerker van het juridisch loket zal de doorverwijzing dan op naam van de betreffende advocaat stellen. De advocaat krijgt vervolgens binnen enkele minuten de doorverwijzing in de mailbox. De advocaat kan dan direct een toevoeging voor u aanvragen en voor u aan het werk.

Call Now Button