Meteen naar de inhoud

Een rechtsvorm kiezen voor een onderneming

Een ondernemer zal op enig moment nadenken over de rechtsvorm van zijn onderneming, of dat nu een fabriek is, een winkel of een kantoor.  Zonder personeel kiest  men veelal voor de eenmanszaak. Ga je met één of meer andere mede-ondernemers een onderneming starten of gezamenlijk een beroep uitoefenen, ligt het voor de hand om te kiezen voor een vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap, de maatschap of een rechtspersoon als de besloten vennootschap. Waarvoor men kiest zal mede afhangen van de te verwachten omzet, kosten en de kans dat de ondernemer verwacht om privé aansprakelijk gesteld te worden en de fiscale voor- en nadelen voor de ondernemer.

Eenmanszaak, zzp’er

Veel ondernemers beginnen al met ondernemen als zijn nog in loondienst werken. Begint u voor uzelf vanuit huis? Met weinig kosten, zonder financiering en alleen een auto en laptop aan de keukentafel? En schat u in dat u niet teveel risico’s loopt? Dan is wellicht de eenmanszaak de juiste keuze om te beginnen als ondernemer. Later kan men alsnog kiezen voor een andere rechtsvorm.

De vennootschap onder firma

In een vennootschap onder firma (afgekort "vof" genoemd) voeren twee of meer vennoten gezamenlijk een onderneming. Zowel rechtspersonen als natuurlijke personen kunnen als vennoot optreden in een vof. Een vof kan voor een bepaald project, bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd worden aangegaan. Kenmerkend voor een vof is dat de vennoten naast de vof aansprakelijk zijn voor de verplichtingen/ schulden van de vof.

De besloten vennootschap

Als ondernemer kun je er voor kiezen om je activiteiten onder te brengen in een rechtspersoon, veelal de besloten vennootschap. Zeker sinds de invoering van de zogenaamde flex-bv (2012) is het een stuk eenvoudiger om een bv op te richten. Een reden om een bv op te richten is vaak het uitsluiten van de persoonlijke aansprakelijkheid van de ondernemer.

Contact?

Voor contact met ons klikt u hier

Contact

Stel vrijblijvend uw vraag:

     

    Kantoorgebouw
    Call Now Button