Meteen naar de inhoud

De eenmanszaak

Veel startende ondernemers zullen beginnen als eenmanszaak of zzp’er (geen personeel). De oprichting gaat vrij eenvoudig en kent geen specifieke voorwaarden waaraan de ondernemer moet voldoen. De eenmanszaak kent een aantal fiscale voordelen die andere ondernemingsvormen niet hebben, zoals de startersaftrek. Het voornaamste nadeel van een eenmanszaak is dat de ondernemer privé aansprakelijk is voor schulden van de onderneming.

Aansprakelijkheid eenmanszaak

De ondernemer met een eenmanszaak is met zijn gehele privévermogen aansprakelijk voor de schulden en verplichtingen van de onderneming. Desgewenst kunnen schuldeisers dus ook verhaal zoeken op de privéwoning die mede-eigendom is van de ondernemer en zijn echtgenote! Bij een grotere omzet en risico’s kan het daarom handig zijn op huwelijkse voorwaarden te trouwen of alsnog op te maken als u al gehuwd bent. Wilt u geen risico’s lopen, tenminste zo weinig mogelijk, kunt u misschien het beste uw onderneming in een BV onderbrengen.

Werknemers

Een misverstand over een eenmanszaak is dat er maar 1 persoon werkzaam is: ook een eenmanszaak kan personeel in dienst hebben. Met het aantal werknemers nemen niet allen de risico’s toe (ziektekosten etc) maar veelal ook de winst en kan het dus aantrekkelijker worden om een BV op te richten.

Fiscale gevolgen

Waar de besloten vennootschap over de winst vennootschapsbelasting moet betalen, wordt de winst van de eenmanszaak als inkomen van de ondernemer gezien en betaalt deze daarover gewoon inkomstenbelasting. Een eenmanszaak heeft, zeker de eerste jaren, bepaalde belastingvoordelen die een BV niet heeft, zoals destartersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Dat kan een aardig voordeel voor de ondernemer opleveren, zeker de eerste jaren. Deze voordelen heeft bijvoorbeeld ook de vennoot van de vof, die door de fiscus op dezelfde wijze wordt behandeld.

De BV daarentegen betaalt vennootschapsbelasting (vpb), welk bij een lage winst “slechts” 20% bedraagt en daarnaast eventueel nog dividendbelasting. Naarmate de winst dus stijgt kan het lonen om een eenmanszaak om te zetten naar een BV: de belastingvoordelen van de ondernemer wegen dan niet op tegen het lagere vpb-tarief. De eenmanszaak hoeft niet jaarlijks een jaarrekening op te maken in tegenstelling tot de BV.

Vragen over eenmanszaak?

Heeft u als ondernemer met een eenmanszaak vragen over uw aansprakelijkheid, het aangaan van overeenkomsten, een echtscheiding of incasso’s? Goed juridisch advies hoeft niet duur te zijn. Wilt u weten of u iets kunt doen om problemen te voorkomen of op te lossen, dan kunt u altijd vrijblijvend met ons bellen, e-mailen of het contactformulier invullen. Daarnaast kunt u gebruik maken van het gratis en vrijblijvende inloopspreekuur van BK&R advocaten mediation aan de Westersingel 14 te Leeuwarden, elke maandagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. Baat het niet, schaadt het niet!

Contact?

Voor contact met ons klikt u hier

Contact

Stel vrijblijvend uw vraag:

     

    2
    Call Now Button