Aansprakelijkheid vennoten
Een kenmerk van de vof is de aansprakelijkheid van de vennoten. In beginsel is elke vennoot in persoon aansprakelijk voor schulden van de vof (niet zijnde privéschulden van een mede-vennoot), of de aangesproken vennoot weet heeft van bekend is met de schuld, of niet, en of deze is aangegaan. Uitzondering: als een vennoot zijn bevoegdheden te buiten is gegaan en de beperking van diens bevoegdheden in het handelsregister is ingeschreven. In het vennootschapscontract kan men afspreken hoe de onderlinge het (financiële) risico verdeeld moet worden indien de vennoten prive aansprakelijk worden gesteld.
Schulden kunnen worden verhaald op het vermogen van de vof en, als de vof onvoldoende verhaal biedt, op het privévermogen van de vennoten. Of wat te doen als een vennoot is uitgetreden en er blijken nog schulden te zijn van voor het uittreden? In principe blijft een vennoot na zijn uittreden/ vertrek aansprakelijk voor schulden of verplichtingen uit de periode dat hij/zij nog vennoot was. Het is daarom handig daarover afspraken vast te leggen in het vennootschapscontract, bijvoorbeeld dat de voortzettende vennoten de verplichtingen uit lopende contracten overnemen en de uittredende vennoot daarvoor vrijwaren.
De prive aansprakelijkheid voor schulden van de vof is de belangrijkste reden om in de vennootschapsakte de bevoegdheden van de afzonderlijke vennoten goed vast te leggen en niet onnodig risico te lopen.